Buradasınız : Giresun Hakkında
Türkçe
English
Русский
Cuma, 24.11.2017
Giresun Hakkında

3.JPG

Giresun, Anadolu’nun kuzey doğusunda Karadeniz Bölgesinin Ankara-Trabzon kara yolu üzerinde 6934 km2’lik yüzölçümü ile yeşil ve mavinin her tonunu sinesinde barındıran ülkemizin ve bölgemizin inci kentlerinden birisidir. Şehir, Aksu ve Batlama Vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur. Yarımadanın karşısında Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası (Aretias) kentin bir gölgesi gibi durmaktadır. Giresun ormanlarla kaplı yaylaların ve doğal plajların bulunduğu 122 km’lik kıyı şeridine sahip sınırsız doğal güzellikler ile birçok tarihi eseri bağrında barındıran bir müze görünümündedir. Giresun’un yer aldığı Doğu Karadeniz Bölgesi, ülkemizin en çok yağış alan bölgesidir.

 

2_01.JPG

 

Giresun ilini doğusundaki Sis Dağı Yaylası’ndan batısındaki Paşa Konağı Yaylası'na kadar eko-turizm ve yayla turizmi gibi doğa amaçlı turizm türleri (çim kayağı, yamaç paraşütü, kış kayağı, dağ yürüyüşü, sal yarışı, kamp-karavan, av turizmi) ile birlikte değerlendirmek de mümkündür.

 

Giresun Adası, Giresun Kalesi, Zeytinlik Mahallesi, Gogora Kilisesi, Katolik Kilisesi, Seyyid Vakkas Türbesi, Millet Bahçesi Kapısı, Ticaret Lisesi Binası ve Kapısı, Kufa Kuyusu Suyu, Şiş Cami, Kale Cami, Kapu Cami şehirdeki başlıca tarihi eserlerdir.

 

1_01.JPG

 

Gedikkaya, Şahin Kayası, Gölyanı Obası, Tepesidelik Obruğu, Sis Dağı, Karagöller, Kümbet Yaylası, Bektaş Yaylası, Kulakkaya Yaylası şehrin başlıca doğal güzellikleridir.  Şehir her yıl düzenli olarak yapılan yayla şenlikleri ile de meşhurdur.

 

Yöre halkının büyük çoğunluğu eski gelenek ve göreneklerine bağlıdır. Mart Ayının 14’ünde yılbaşı tutulur. 6 Mayısta Hızır ve İlyas Peygamberin bir araya geleceğine inanılır. Kış ayının bitip güzel günlerin geleceğine inanılır. Gül ağacına niyetler bağlanır.

 

Bölge halkı kıyısında yaşadığı deniz gibi hareketli ve coşkundur. Oyun ve türküleri de kendilerine uygundur. Giresun oyunları içinde en önemlisi Giresun Karşılaması ve horondur.

 

4_01.JPG

 

Her yıl Mayıs ayının 20 'sinde, Aksu deresinin denize döküldüğü yerde, Mitolojik kökenli bir takım geleneksel törenler yapılır. Karagöl Dağlarından doğan Aksu Deresi ağzı ile tam karşısındaki Giresun Adası (Aretia) ve yöresi, tören geleneklerinin yerine getirildiği mitolojik alandır. Dört bin yıllık geçmişin kültür mirası olarak gelen törenlerin temelinde, Hitit Tanrıçası Kybele ile Anadolu mitoloji tanrılarından Priados adına düzenlenen bahar, bereket ve üreme törenleri yatar. "Mayıs Yedisi" adıyla sürdürülen törenler, 1992 yılından itibaren daha geniş kitlelerle sosyal ve kültürel İlişkilerin sağlanması ve sürdürülmesi amacıyla "Uluslar Arası Karadeniz Giresun Aksu Festivali" adıyla düzenlenmeye başlandı. Törenlerdeki amaç; ocak kutsallığının ve soyun sürdürülmesi, dertlerin belaların denize atılması, mistik güç kazanmak arzusu ve yepyeni bir yaşama başlamanın mutluluğunu fark gözetmeksizin tüm insanlarla paylaşılmasıdır. Törenin bu tarihlere gerçekleştirilmesinin nedeni, üremenin bu mevsimde başlaması ve toprağın bereketlenmesinin en belirgin şekilde Mayıs ayında görülmesidir.

Oldukça eski bir tarihe dayanan Giresun bakırcılığı, bugün de varlığını sürdüren önemli bir geleneksel el sanatıdır. Giresun’da el halıcılığı ve oya işlemesi de önemli el sanatları arasındadır.

Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa, tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan karalâhana, ısırgan, pezik, madımak, galdirik, mantar, sakarca, çileklik, mendek, merulcan, marul, maydanoz gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.